Tort weselny

Tort weselny

Wesela nie ma bez sali i gości, ale trudno sobie wyobrazić, aby zabrakło na nim wspaniałego tortu. Sztuka robienia dobrych weselnych tortów to odrębne zagadnienie w cukiernictwie. Praktycznie każda cukiernia oferuje takie usługi i biorąc pod uwagę konkurencję raczej każda dokłada starań, aby jej torty były jak najlepsze. Specyfiką takiego wyrobu jest jego forma. Z reguły w grę wchodzą torty wielopoziomowe, choć niekoniecznie piętrowe. Bezpieczniej jest układać segmenty ciasta malejąco jeden na drugim.

Wszystko zależy jednak od preferencji klienta, który może wybierać spośród różnych wzorów. Weselne ciasto charakteryzuje się bogatą dekoracją w tym różnorodnymi ornamentami, a także motywami ściśle związanymi z okolicznościami. Zazwyczaj zwieńczeniem każdego tortu są figurki przedstawiające parę młodą, wykonane z masy cukrowej lub marcepanu. Co do smaku, wszystko zależy od tego, co klienci sobie zażyczą. Zazwyczaj wybór pada na torty na bitej śmietanie z dodatkiem aromatu migdałowego. To pewny wariant, który smakuje większości uczestników.

krzesła chiavari
świece intensywny zapach